Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Placki naleśnikowe są cienkie i delikatne. Idealnie komponują się z lekkim nadzieniem w postaci serka i galaretki.

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką

Składniki:

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką

Placki naleśnikowe:

Nadzienie:

  • 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej)
  • 200 serka śmietankowego

Polewa:

  • 50g czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką

Galaretka:

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką
Mona użyć dowolnego smaku galaretki, wg uznania.

Przygotować galaretkę - według przepisu z opakowania (odjąć 50 ml wody).
Galaretkę przelać do płaskiego, prostokątnego naczynia i po ostudzeniu schłodzić w lodówce (aby całkowicie zastygła).
Pokroić na 2 cm paski.

Placki naleśnikowe:

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką
Placki mozna smażyć na małej lub dużej patelni.

Mąkę przesiać do miski.
Dodać jajka, sól i cukier puder.
Mieszając - powoli wlać mleko oraz uprzednio rozpuszczone masło.
Ciasto odstawić na 1 godzinę.
(Dzięki temu będzie delikatniejsze w smaku.)
Po tym czasie rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem.
Usmażyć cienkie placki.

Naleśniki:

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką
Można użyć serka wiejskiego lub mascarpone.

Każdy placek naleśnikowy posmarować cienką warstwą serka i ułożyć na nim pasek galaretki
Całość zwinąć w rulon i polać płynną polewą.
(Czekoladę roztopić i połączyć z mlekiem.)