Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz.

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka

Składniki:

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 pełna szklanka mąki tortowej
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier do smaku

Mus:

  • 40 dag rabarbaru
  • syrop z mniszka lekarskiego do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • syrop z mniszka lekarskiego do polania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.

3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.

4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.

Rady: Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.