misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 658]

Zielone naleśniki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, lekkie i bardzo zielone naleśniki. Dodatek szpinaku sprawia, że dzieciaki, które go nie lubią, a kochają naleśniki będą wcinały, aż miło.

Zielone naleśniki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zielone naleśniki z serem

 

 

  • Do przełożenia:
  • 500 g białego trzykrotnie zmielonego sera
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki z serem
Świeże liście szpinaku dokładnie opłukujemy i blanszujemy. Następnie osączamy z nadmiaru wody, przekładamy do pojemnika i miksujemy blenderem na papkę.

Mąkę oraz sól przesiewamy do miski. Na środek wbijamy jajka. Całość miksujemy tak, by sypkie składniki stopniowo łączyły się z jajkami. Stopniowo dolewamy mleko. Na samym końcu dodajemy szpinak. Całość dokładnie mieszamy.

Na patelnie dajemy niewielką ilość masła i rozprowadzamy je po całej patelni za pomocą np. ręcznika papierowego.

Na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników wlewamy porcję gotowego ciasta i smażymy.

Usmażone smarujemy białym serem dokładnie wymieszanym z cukrem waniliowym i podajemy.
Zielone naleśniki z serem
Na samym końcu do ciasta dodajemy szpinak
Zielone naleśniki z serem
Całość bardzo dokładnie ze sobą mieszamy
Zielone naleśniki z serem
Na dobrze rozgrzaną patelnię do naleśników wlewamy porcję gotowego ciasta i smażymy
Zielone naleśniki z serem
Usmażone smarujemy białym serem dokładnie wymieszanym z cukrem waniliowym i podajemy