migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem.

Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem

ciasto naleśnikowe

  • ciasto naleśnikowe
  • 50 g młodych listków pokrzywy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • ok 3 szklanek mąki
  • 2 łyżki śmietny 18 %
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli

farsz brokułowo-serowy

  • 2 brokuły (nieduże po 500 g)
  • ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko we wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę. Ugotowane brokuły osączyć na sicie i wystudzić. W sumie uzyskałam 750 g ugotowanych już brokułów.

Następnie ugotowane brokuły rozgnieść widelcem. Dodać zmielony ser oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.

Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły.

Ciasto naleśnikowe nie powinno byc bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki.

Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, mi wyszło 10 sztuk. Gotowe naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, zrolować i podawać.  


Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko we wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę.
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem
Następnie ugotowane brokuły rozgnieść widelcem.
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem
Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl).
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem
Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy.