Sposób przygotowania:
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko we wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę. Ugotowane brokuły osączyć na sicie i wystudzić. W sumie uzyskałam 750 g ugotowanych już brokułów.
Następnie ugotowane brokuły rozgnieść widelcem. Dodać zmielony ser oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto naleśnikowe nie powinno byc bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki.
Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, mi wyszło 10 sztuk. Gotowe naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, zrolować i podawać.
Następnie ugotowane brokuły rozgnieść widelcem. Dodać zmielony ser oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto naleśnikowe nie powinno byc bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki.
Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, mi wyszło 10 sztuk. Gotowe naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, zrolować i podawać.