Gruszka724

Gruszka724

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Naleśniki gryczane pikantne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki należy podawać nadziane gulaszem lub z farszem ze sera białego i kaszy gryczanej.

Naleśniki gryczane pikantne

Składniki:

Naleśniki gryczane pikantne

 

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej, 1/2 łyżki oleju,
  • 1 jajko, szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

 

  • 1 porcja50g (jeden naleśnik):
  • IG 11,
  • WW 0,9,
  • WBT 2,2,
  • 107 kcal

Sposób przygotowania:

Naleśniki gryczane pikantne
Ubić jajko w całości a następnie ciągle ubijając dodaj mleko, wodę i olej. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.Po uzyskaniu jednolitej, lejącej masy naleśnikowej należy usmażyć na wysmarowanej lekko tłuszczem patelni cienkie placki.Naleśniki podawać z wytrawnym nadzieniem zależnie od gustu.