Naleśniki na łazanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron naleśnikowy podaje się do różnych zup,np.gzrybowej,pomidorowej lub do jarskich flaczków

Naleśniki na łazanki

Składniki:

Naleśniki na łazanki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

Naleśniki na łazanki
Jaja roztrzepać trzepaczką z 1 mlekiem i wodą,posolić,wlać 1 łyżką oleju,wsypać mąkę.Wyrobić mikserem na gładką masę-gęstość śmietany.Jeżeli robimy ręcznie to roztrzepać jaja z 1 łyżką oleju,wlać do mąki,wymieszać i dopiero połączyć z wodą,mlekiem i posolić.Dobrze wyrobić kołatką drewnianą na jednolitą masę.Patelnię wysmarować olejem i wlewać po jednej łyżce wazowej masę ,opiekać po obu stronach .Smarujemy patelnię zwitkiem gazy umoczonej w tłuszczu do smażenia każdego naleśnika,żeby nie przypalić.Usmażone naleśniki złożyć po kilka sztuk i pokroić na wąskie paski, z których pokroić makaron szerokości 1/2 cm.