paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Naleśniki nadziewane soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wariacja naleśnikowa na chłodne dni, która rozgrzeje każdego zmarzlucha. Farsz można przygotować dzień wcześniej;)

Naleśniki nadziewane soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki nadziewane soczewicą

 

 

  • Farsz:
  • zielona soczewica - pół szklanki
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki nadziewane soczewicą
Naleśniki: Połączyć mąkę z wodą i jajkiem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby dodać mąki lub wody. Wlać 1-2 łyżki oleju, aby podczas smażenia nie lać go bezpośrednio na patelnię. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Farsz: Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić. Połączyć w misce i doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Wsypać ziół. Farsz powinien mieć wyrazisty smak. Nadziewamy naleśniki i składamy w kopertę.  
Naleśniki nadziewane soczewicą
Ciasto na naleśniki wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy.
Naleśniki nadziewane soczewicą
Soczewica po ugotowaniu podwoi swoją objętość.
Naleśniki nadziewane soczewicą
Cebulę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Warto ją posolić na patelni.
Naleśniki nadziewane soczewicą
Soczewice i cebulę wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy przyprawy tak, aby farsz miał wyrazisty smak. Nadziewamy nim naleśniki.