jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśniki drożdżowe z papryką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Często piekę stertę takich naleśników i nadziewam je surowymi warzywami i serem. Zapiekając je kilka minut warzywa są nadal chrupiące a ser jest roztopiony. Tym razem wersja paprykowa.

Naleśniki drożdżowe z papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki drożdżowe z papryką

 

  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 dag drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • ok 250 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g serka brie
  • ok. 5 dag startego żółtego sera
  • Odrobina oleju do smażenia
  • listki pietruszki do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki drożdżowe z papryką
Do mleka dodaj drożdże roztarte w łyżeczce cukru i mąkę orkiszową. odstaw na chwilę, aż drożdże się wzburzą. Do miski wbij jaja, dodaj wodę, mąkę i drożdże oraz szczyptę soli Zmiksuj ciasto na gładko.Jeśli trzeba nie przerywając miksowania dosyp mąki w takiej ilości, by powstało średno gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw jena 30 minut. Obierz paprykę i pokrój ją drobno.Ser brie pokrój na plasterki. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Rozłóż na naleśnikach paprykę i plastry sera brie. Złóż na pół i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku do chwili, aż ser zacznie sie topić. Posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekoruj listkami pietruszki.
Naleśniki drożdżowe z papryką
Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.
Naleśniki drożdżowe z papryką
Obierz paprykę i pokrój ją drobno w paseczki lub kosteczkę
Naleśniki drożdżowe z papryką
Rozłóż na naleśnikach paprykę i plastry sera brie. Złóż na pół i zapiekaj je w mikrofalówce lub piekarniku .