Sposób przygotowania:
Naleśniki orkiszowe z bananami
Mąkę orkiszową, najlepiej razową wsypujemy do wysokiego naczynia. Możemy użyć też innej mąki wedle uznania. Jajka sparzamy wrzątkiem i rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem pół szczypty soli na sztywną pianę. Dzięki pianie z białek naleśniki będą bardziej puszyste, lekko biszkoptowe. Żółtka dodajemy do mąki, dolewamy łyżeczkę oleju słonecznikowego oraz trochę mleka owsianego. Miksujemy na gładką masę dolewając powoli tyle mleka, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Następnie delikatnie łączymy ciasto z pianą z białek i smażymy na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu niewielkie cienkie placuszki. Banana myjemy, obieramy ze skórki i odcinamy końcówki. Kroimy banana na plasterki i trzymamy na ogniu w garnuszku, aż zmięknie. Masą bananową smarujemy naleśniki. Zawijamy w ruloniki i podajemy na ciepło.