SUPERPRZEPIS

Naleśniki otrębowe

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Naleśniki otrębowe Więcej zdjęć (5)

Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole , ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .

Składniki:

Naleśniki otrębowe

 

  • Naleśniki:
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

 

  • Farsz:
  • 1/2 szklanki ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki usiekanego tymianku
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki otrębowe
Do miski dać mąkę , jajko, 1 łyżkę oleju, proszek do pieczenia, szczyptę soli i otręby . Dolać mleko i wodę. Zmiksować. Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało". Jeśli trzeba dolać mleka lub dosypać odrobinę mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość ( jak kwaśna śmietana). Cebulę obrać i drobno usiekać- usmażyć na szklisto na łyżce oleju. Zmiksować mięso z kurczaka. Wymieszać składniki farszu tj. zmielone mięso , cebulę, tymianek. Doprawić solą i pieprzem . Rozgrzać natłuszczoną olejem patelnię. Usmażyć 2-4 grubsze naleśniki ( zależy jak dużą mamy patelnię) - ja na średniej usmażyłam 2. Usmażone naleśniki zsunąć z patelni i odłożyć by przestygły. Posmarować naleśniki farszem . Zwijać naleśniki w rulonik . Przecinać naleśniki na pół na ukos. Podawać podsmażone na rumiano z bulionem do popicia ( może być inna czysta zupa).
Naleśniki otrębowe
Przygotować ciasto nalesnikowe zastepując część mąki otrębami żytnimi
Naleśniki otrębowe
Przygotowac farsz z gotowanego kurczaka-cebuli i tymianku
Naleśniki otrębowe
Usmazyc naleśniki-posmarować farszem i zwinąć w ruloniki
Naleśniki otrębowe
Nalesniki przeciąć na pół i podsmażyc na rumiano przed podaniem