BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo syte i smaczne danie w wersji bezmięsnej. Szpinak nalepiej komponuje sie z czosnkiem i serem. pomidorki nadają odrobiny słodyczy temu pysznemu daniu.

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
Składniki na naleśniki miksuję , odstawiam na pól godziny i smaże nalesniki.Do rozmrożonego szpinaku dodaję łyżkę masła i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut, dodaję przeciśnięty ząbek czosnku. Pod koniec dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Ser ścieram na tartce.Dodaje do szpinaku mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Na każdy naleśnik nakładam po łyżce farszu i zawijam jak krokiety. Naczynie żaroodporne smaruję masłem/olejem i układam nalesniki. W rondelku gotuję mleko z masłem, dodaję roztrzepane jajko i mąkę . Mieszam rózgą, by nie było grudek a sos by zgęstniał. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodaje serek topiony i mieszam aż się rozpuści. Naleśniki zalewam sosem i piekę w piekarniku około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia układam przekrojone na pół pomidorki koktailowe.
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
nalesniki smażę i przygotowuję farsz do nalesników
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
nakładam farsz i zawijam jak krokiety .
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
układam w naczyniu żaroodpornym , jeden obok drugiego
Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem
robię sos beszamelowy i polewam nalesniki