galaszewska.a

galaszewska.a

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Naleśniki po bolońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moje naleśniki robię w wersji bolońskiej z typowo włoskim sosem, ale dodaję do nich polskie urozmaicenie w postaci kiszonych ogórków!

Naleśniki po bolońsku

Składniki:

Naleśniki po bolońsku

Na ciasto

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli, pieprzy, suszonych ziół (bazylia, oregano)

Na farsz

  • pomidory w puszce x2
  • mięso wołowe 500 g
  • sól, pieprz, papryka pikantna, bazylia - po pół łyżeczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • ogórki kiszone
  • ser mozzarella

Sposób przygotowania:

Naleśniki po bolońsku
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem i pozostawiamy na 30 min. do postania. 
Pokrojoną cebulkę podsmażamy, dodajemy czosnek, następnie mięso, a po chwili pomidory.

Dodajemy przyprawy i dusimy - sos ma być gęsty.

Gotowy sos nakładamy na placek naleśnikowy - około 1,5 łyżki. 

Na to kładziemy kilka pasków pokrojonych ogórków i ser mozzarella. 

Całość zapiekamy 10 min w 180 stopniach lub podsmażamy na patelni.

Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym, voila! :)