Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Naleśniki - przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

TO podstawowy przepis na naleśniki.

Naleśniki - przepis podstawowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki - przepis podstawowy

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki - przepis podstawowy
Jajko umyć, wbić do miseczki. Dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę, wodę i szczyptę soli. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto naleśnikowe musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli jest za rzadkie, należy dodać trochę mąki i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Chochlą wylewać ciasto na patelnie, smażyć chwilę z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem, lub przełożone np. serem, dżemem lub nutellą.
Naleśniki - przepis podstawowy
Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Naleśniki - przepis podstawowy
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.

Tagi:

jajka jajko