Sposób przygotowania:
Naleśniki "ruskie" z batatami i kiełbaską
Batata myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut w 200 stopniach. Upieczone bataty studzimy a następnie blendujemy.
Naleśniki: do miski wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i olej. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 20 minut. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Farsz: cebulę drobno kroimy i na łyżce oleju smażymy, aż zrobi się rumiana. Następnie dodajemy ją do puree z batata i mieszamy. Potem dodajemy rozgnieciony twaróg, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy razem.
Kiełbaskę drobno kroimy i smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i jeszcze chwilę razem smażymy. Połowę kiełbasy dodajemy do farszu i mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Podajemy ze "skwarkami" z kiełbasy.
Naleśniki: do miski wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i olej. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 20 minut. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Farsz: cebulę drobno kroimy i na łyżce oleju smażymy, aż zrobi się rumiana. Następnie dodajemy ją do puree z batata i mieszamy. Potem dodajemy rozgnieciony twaróg, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy razem.
Kiełbaskę drobno kroimy i smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i jeszcze chwilę razem smażymy. Połowę kiełbasy dodajemy do farszu i mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Podajemy ze "skwarkami" z kiełbasy.