slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Naleśniki "ruskie" z batatami i kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne naleśniki z farszem jak do pierogów ruskich. Naleśniki z ruskim nadzieniem są proste w wykonaniu. W moich naleśnikach ziemniaki zamieniłam na bataty a boczek na kiełbaskę drobiową. Wyszło smacznie i bardzo aromatycznie. Polecam

Naleśniki "ruskie" z batatami i kiełbaską

Składniki:

Naleśniki "ruskie" z batatami i kiełbaską

 

  • naleśniki: 1,5 szkl mleka
  • 2 szkl mąki orkiszowej białej (może być pszenna)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oleju

 

  • farsz:
  • 200 g kiełbasy drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 200 g twarogu
  • 300 g batatów
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki "ruskie" z batatami i kiełbaską
Batata myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze części. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez ok. 30 minut w 200 stopniach. Upieczone bataty studzimy a następnie blendujemy.

Naleśniki: do miski wlewamy mleko oraz dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i olej. Miksujemy, aż nie będzie grudek i odstawiamy na 20 minut. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Farsz: cebulę drobno kroimy i na łyżce oleju smażymy, aż zrobi się rumiana. Następnie dodajemy ją do puree z batata i mieszamy. Potem dodajemy rozgnieciony twaróg, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy razem.

Kiełbaskę drobno kroimy i smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i jeszcze chwilę razem smażymy. Połowę kiełbasy dodajemy do farszu i mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zwijamy. Podajemy ze "skwarkami" z kiełbasy.