jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ruskie naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo lubię farsz do ruskich pierogów. Nie zawsze jednak mam ochotę na ich klejenie! Wtedy właśnie wykonuję naleśniki z ruskim nadzieniem!

Ruskie naleśniki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ruskie naleśniki

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • Sól do smaku,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Olej do smażenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • ok 200 gram boczku do podania naleśników

 

Sposób przygotowania:

Ruskie naleśniki
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki (z obu stron do zrumienienia). NADZIENIE: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Gotową delikatnie studzimy. Ser biały przekładamy do miski. Dodajemy do niego ser feta, przeciśnięte przez praskę ziemniaki i przysmażoną cebulę. Całość mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki. składamy je w trójkąty i porcjujemy na talerze. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Gotowym okraszamy naleśniki. Podajemy na ciepło!
Ruskie naleśniki
naleśniki smażymy do zrumienienia z obu stron
Ruskie naleśniki
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju
Ruskie naleśniki
Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni
Ruskie naleśniki
W misce umieszczamy składniki farszu. mieszamy i doprawiamy do smaku