kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1038]

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, rozgrzewający bigos. Bigos przygotowałam z dodatkiem suszonych grzybów, kiełbasy, suszonych warzyw. Polecam.

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską

 

  • 90 dag domowej kiszonej kapusty
  • 1 l wody
  • 4 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 5 łyżek włoszczyzny suszonej
  • 20 dag kiełbasy z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 90 g koncentratu pomidorowego ( mały słoiczek )
  • 1 łyżka suszonych grzybów w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól paprykowa do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy kapustę kiszoną, suszoną włoszczyznę, listek laurowy, ziele angielskie. Stawiamy na gazie i gotujemy przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszamy. 

W międzyczasie kroimy kiełbaskę na plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.

Do ugotowanej kapusty wkładamy przesmażoną kiełbaskę, suszone grzyby ( proszek ), koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotujemy razem przez chwilę.
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską
Włożone do garnka składniki gotujemy przez 1 godzinę.
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską
Kiełbasę kroimy na desce w cienkie plasterki.
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską
Następnie podsmażany na rozgrzanym oleju.
Bigos z kiszonej kapusty z kiełbaską
Pod koniec gotowania dodajemy resztę składników i wszystko razem zagotowujemy.

Tagi:

danie bigos