Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1205]

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos z mięsem to danie, które z powodzeniem może stanowić samodzielny obiad. Aromatu i smaku dodają mu grzyby suszone.

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem

Składniki:

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g kiełbasy
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem

ETAP 1:

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem
Boczek podsmażamy na patelni, aż wytopi się tłuszcz

Boczek kroimy w niewielkie paseczki, a kiełbasę w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek wrzucamy na patelnię. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i kiełbasę, smażymy.

ETAP 2:

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem
Grzyby namaczamy w wodzie i kroimy na kawałki

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie, w której się moczyły.

ETAP 3:

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem
Kapustę umieszczamy w garnku. Dodajemy wodę i wywar z grzybów

Kapustę umieszczamy w garnku, wlewamy wywar z grzybów oraz wodę (łącznie 3 szklanki), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut.

ETAP 4:

Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem
Do kapusty dodajemy grzyby, boczek i kiełbasę

W połowie gotowania dodajemy grzyby oraz boczek i kiełbasę z cebulą. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.

Robimy zasmażkę: mąkę podsmażamy na suchej patelni, dodajemy masło i mieszamy, aby masło się rozpuściło. Zasmażkę łączymy z kilkoma łyżkami kapusty, mieszamy, dodajemy do bigosu, zagotowujemy.
Bigos doprawiamy solą i pieprzem.