Sposób przygotowania:
Bigos z suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiemETAP 1:
Boczek kroimy w niewielkie paseczki, a kiełbasę w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek wrzucamy na patelnię. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i kiełbasę, smażymy.
ETAP 2:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie, w której się moczyły.
ETAP 3:
Kapustę umieszczamy w garnku, wlewamy wywar z grzybów oraz wodę (łącznie 3 szklanki), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut.
ETAP 4:
W połowie gotowania dodajemy grzyby oraz boczek i kiełbasę z cebulą. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy.
Robimy zasmażkę: mąkę podsmażamy na suchej patelni, dodajemy masło i mieszamy, aby masło się rozpuściło. Zasmażkę łączymy z kilkoma łyżkami kapusty, mieszamy, dodajemy do bigosu, zagotowujemy.
Bigos doprawiamy solą i pieprzem.