Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Naleśniki ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oto danie na nietypowe naleśniki zwijane w ślimaki, faszerowane mięsem mielonym i warzywami a wszystko polane sosem muszkatołowym.

Naleśniki ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki ślimaczki

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szk. maki pszennej
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • ½ szk. wody gazowanej
  • 1 szk. mleka

Składniki na farsz:

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

Naleśniki ślimaczki

smażenie naleśników

Naleśniki Ślimaczki
naleśniki

1. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę i mieszając stopniowo mleko. Ciasto nie może być gęste ani za rzadkie. Smażymy naleśniki na patelni lub naleśnik arce.

przygotowanie farszu

Naleśniki Ślimaczki
farsz

2. Cebule obieramy, drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy papryka oraz solą. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojoną bardzo drobno paprykę oraz ogórki. Dziesięć minut smażymy, następnie dodajemy przecier oraz ketchup, dwie minuty gotujemy.

zwijanie naleśników

Naleśniki Ślimaczki
naleśnik

3. Gotowy farszem smarujemy całą powierzchnie każdego naleśnika, zwijamy w roladę i kroimy na 10 cm kawałki.

układnie naleśników

Naleśniki Ślimaczki

4. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym krojoną częścią do góry.

przygotowanie sosu

Naleśniki Ślimaczki
sos

5. Pozostał nam do zrobienia sos, masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę mieszając cały czas żeby nie powstały nam grudki, wlewamy stopniowo mleko, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i wsypujemy starty na tarce o dużych oczach żółty ser. Gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera i polewamy sosem naleśniki.

6. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku15 minut w 180°C.

danie gotowe

Naleśniki Ślimaczki
smacznego

7. Gotowe.

8. Smacznego.