gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Zapiekane naleśniki z kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Naleśniki z kaszą jęczmienną i warzywami zapiekane w sosie jajeczno- śmietankowym przykryte żółtym serem.

Zapiekane naleśniki z kaszą i warzywami

Składniki:

Zapiekane naleśniki z kaszą i warzywami

Ciasto

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki oleju,

Farsz

  • Szklanka kaszy,
  • 2 szklanki wody (do ugotowania kaszy),
  • 450 g warzyw na patelnię po grecku,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • bazylia,
  • oregano,

Sos

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z kaszą i warzywami
Ciasto:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy placuszki na patelni naleśnikowej. Farsz:

Kaszę jęczmienną gotujemy według wskazówek na opakowaniu (szklanka kaszy, 2 szklanki wody). Warzywa podsmażamy do miękkości. Do kaszy dodajemy warzywa, przyprawy i mieszamy. Na placki wykładamy 2 łyżki farszu i zwijamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos:

Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami. Polewamy naleśniki. Wykładamy plasterki żółtego sera, Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach.

Smacznego.