Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Zapiekane naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne zapiekane naleśniki z serem i rodzynkami polane sosem budyniowym, podczas pieczenia sos częściowo się wchłania i są bardzo delikatne.

Zapiekane naleśniki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekane naleśniki

Naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz

  • 500 g sera zmielonego
  • 4 jaja
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • rodzynki
  • 80 g cukru

sos budyniowy

  • 125 ml mleka
  • 125 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 30 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki
Naleśniki: Mleko z wodą zmiksować z jajkami, mąką z proszkiem do pieczenia i cukrem. Patelnie posmarować olejem i usmażyć naleśniki.

Farsz: Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając następnie dodać ser, śmietanę i sok z cytryny. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać .

Na każdy naleśnik nałożyć 1 łyżkę farszu i zwinąć jak krokiety. Ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.

Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać naleśniki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 50 minut.

Można przykryć folią aluminiową. 
Zapiekane naleśniki
Mleko z wodą zmiksować z jajkami, mąką z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Zapiekane naleśniki
Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodawać po 1 żółtku
Zapiekane naleśniki
Na każdy naleśnik nałożyć 1 łyżkę farszu i zwinąć jak krokiety.
Zapiekane naleśniki
Ułożyć w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.
Zapiekane naleśniki
Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać naleśniki. Zapiec