Sposób przygotowania:
Naleśniki Suzette
Do miski wlać mleko, dodać jajka, mąkę i olej, zmiksować. Ostawić na ok. 15 minut. Usmażyć ok 10 sztuk naleśników. Złożyć na 4 - w trójkąty.
Na suchą patelnię cienko rozsypać cukier, podgrzewać na palniku (nie mieszając) do momentu aż cukier się rozpuści i delikatnie zrobi się jasno brązowy.
Nie wolno dopuścić by cukier karmelizując się zrobił się ciemno brązowy. Wlać sok pomarańczowy, cukier się wtedy skrystalizuje ale po ponownym podgrzaniu znowu się rozpuści. Dodać pokrojone masło, wymieszać aż się rozpuści.
W powstałym sosie zanurzyć złożone naleśniki tak by go wchłonęły.
Na suchą patelnię cienko rozsypać cukier, podgrzewać na palniku (nie mieszając) do momentu aż cukier się rozpuści i delikatnie zrobi się jasno brązowy.
Nie wolno dopuścić by cukier karmelizując się zrobił się ciemno brązowy. Wlać sok pomarańczowy, cukier się wtedy skrystalizuje ale po ponownym podgrzaniu znowu się rozpuści. Dodać pokrojone masło, wymieszać aż się rozpuści.
W powstałym sosie zanurzyć złożone naleśniki tak by go wchłonęły.
SylaUla