ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsze dużym powodzenie na spotkaniach rodzinnych. Polecam.

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 250 g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 300 g powideł śliwkowych ( moje własnej roboty )
  • cukier puder do obsypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Piana musi być sztywna i szklista.

Z mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, żółtek, pozostałego cukru zagnieść ciasto.

Podzielić na trzy części. Do jednej porcji dodać kakao i wyrobić. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jasnym ciastem.

Posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć pianę z białek.

Na pianę z białek zetrzeć porcję jasnego ciasta.

Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 min. Po wystudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego.

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami
Foremka wyłozona papierem do pieczenia i wyklejona ciastem
Ciasto pleśniak z domowymi powidłami
Piana z białek wyłożona do foremki na ciasto kakaowe