Sposób przygotowania:
Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałamiPrzygotowanie masy grysikową:
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Do gotującej się masy dodajemy stopniowo kaszę mannę i ciągle mieszamy,gotując 2-3 minuty aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia.
Wykończenie masy:
Do gorącej masy grysikowej dodajemy kakao,połamaną czekoladę i bakalie. Mieszamy energicznie wszystko aż kakao i czekolada w masie się rozpuści.
Etap końcowy:
W brytfance wyłożonej krakersami umieszczamy gorącą masę grysikową. Wyrównujemy łopatką i układamy na wierzchu warstwę krakersów.
Przygotowanie polewy:
W rondelku na małym ogniu zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy margarynę,kakao i mieszając doprowadzamy do lekkiego zawrzenia polewy.
Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Jeszcze ciepłą polewamy warstwę krakersów. Posypujemy wierzch cukrowym i czekoladowymi posypkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy deser pokrojony w kwadraciki.