Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 411]

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki deser z dwóch warstw krakersów pomiędzy którymi wyłożona jest masa grysikowa czekoladowa z orzechami laskowymi i migdałami.

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami

 

  • 2 paczki krakersów słonych
  • 4 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 masło
  • 1 szkl.kaszy manny
  • 3 łyżki kakao
  • 5-8 dag orzechów laskowych -pokrojonych drobno
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

na polewę:

  • 12 kopiatych łyżek cukru
  • 12 łyżek wody
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 kopiate łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
  • Cukrowe i czekoladowe posypki świąteczne

Sposób przygotowania:

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami

Przygotowanie masy grysikową:

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami
Masę z grysikiem gotujemy 2-3 minuty ,aż zgęstnieje

W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Do gotującej się masy dodajemy stopniowo kaszę mannę i ciągle mieszamy,gotując 2-3 minuty aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia.

Wykończenie masy:

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami
Do gorącej masy grysikowej dodajemy kakao połamaną czekoladę i bakalie

Do gorącej masy grysikowej dodajemy kakao,połamaną czekoladę i bakalie. Mieszamy energicznie wszystko aż kakao i czekolada w masie się rozpuści.

Etap końcowy:

Świąteczny deser z orzechami laskowymi i migdałami
Na wierzchu na warstwie krakersów rozsmarowuje polewę czekoladową

W brytfance wyłożonej krakersami umieszczamy gorącą masę grysikową. Wyrównujemy łopatką i układamy na wierzchu warstwę krakersów.
Przygotowanie polewy:

W rondelku na małym ogniu zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy margarynę,kakao i mieszając doprowadzamy do lekkiego zawrzenia polewy.

Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Jeszcze ciepłą polewamy warstwę krakersów. Posypujemy wierzch cukrowym i czekoladowymi posypkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy deser pokrojony w kwadraciki.

Tagi:

deser okazje