kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Naleśniki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne naleśniki szpinakowe. Piękny zielony kolor otrzymałam przez dodanie rozmrożonego szpinaku.

Naleśniki szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki szpinakowe

 

  • 8 łyżek z czubkiem rozmrożonego szpinaku ( bez wody )
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1, 5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju - do ciasta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakowe
Mrożony szpinak wykładamy na sitko i odstawiamy aby odciekła woda ( najlepiej dzień wcześniej ). Do miski przekładamy rozmrożony szpinak 

( bez wody ), wkładamy jajka i mieszamy, dolewamy mleko i mieszamy. Do masy szpinakowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól, ponownie mieszamy.

Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Naleśniki szpinakowe
Do rozmrożonego szpinaku dodajemy jajka
Naleśniki szpinakowe
Do masy szpinakowej dolewamy mleko, mieszamy
Naleśniki szpinakowe
Do masy szpinakowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej
Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe smażymy na rozgrzanym oleju