SUPERPRZEPIS

Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem

  • 3
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem Więcej zdjęć (5)

Tradycyjne krokiety z nieco innym farszem. Połączenie dwóch serów ze świeżym szpinakiem wyjątkowo dobrze smakuje.

Składniki:

Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem

CIASTO NA NALEŚNIKI:

FARSZ DO KROKIETÓW:

  • świeży szpinak baby – 300g
  • twaróg półtłusty – 250 g
  • ser feta – 250 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 5 ząbków
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • czubrica zielona – 2 łyżeczki
  • kwiat muszkatu – do smaku
  • masło – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżka

DO PANIEROWANIA:

Sposób przygotowania:

Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem
CIASTO NA NALEŚNIKI:

mleko, wodę i jajko roztrzepać trzepaczką w misce lub zmiksować mikserem. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Odstawić na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany. Gdyby okazało się zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.

FARSZ DO KROKIETÓW:

liście szpinaku starannie opłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i usmażyć. Pod koniec dodać czosnek i przez chwilę razem smażyć. Następnie odgarnąć na bok patelni, a na środek wrzucić osuszone listki szpinaku. Smażyć mieszając, aż szpinak „zwiędnie”. Odstawić do przestygnięcia.

Twaróg i ser feta przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać przestygnięty szpinak, doprawić do smaku i wymieszać.Naleśniki smarować przygotowanym farszem i zwijać najpierw zakładając boki, a następnie w rulon.

Jajko rozbić do talerza i roztrzepać je widelcem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety najpierw obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażać na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem
Mleko, wodę i jajko roztrzepać trzepaczką w misce lub zmiksować mikserem. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować.
Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem
Ciasto naleśnikowe powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany.
Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem
Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.
Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę.