Sposób przygotowania:
Krokiety ze świeżym szpinakiem i serem
CIASTO NA NALEŚNIKI:
mleko, wodę i jajko roztrzepać trzepaczką w misce lub zmiksować mikserem. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Odstawić na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany. Gdyby okazało się zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.
FARSZ DO KROKIETÓW:
liście szpinaku starannie opłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i usmażyć. Pod koniec dodać czosnek i przez chwilę razem smażyć. Następnie odgarnąć na bok patelni, a na środek wrzucić osuszone listki szpinaku. Smażyć mieszając, aż szpinak „zwiędnie”. Odstawić do przestygnięcia.
Twaróg i ser feta przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać przestygnięty szpinak, doprawić do smaku i wymieszać.Naleśniki smarować przygotowanym farszem i zwijać najpierw zakładając boki, a następnie w rulon.
Jajko rozbić do talerza i roztrzepać je widelcem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety najpierw obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażać na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
mleko, wodę i jajko roztrzepać trzepaczką w misce lub zmiksować mikserem. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i dokładnie zmiksować. Odstawić na około pół godziny. Ciasto naleśnikowe powinno mieć jednolitą konsystencję gęstej śmietany. Gdyby okazało się zbyt gęste, to należy dolać nieco mleka lub wody. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju.
FARSZ DO KROKIETÓW:
liście szpinaku starannie opłukać zimna wodą i dokładnie osuszyć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i usmażyć. Pod koniec dodać czosnek i przez chwilę razem smażyć. Następnie odgarnąć na bok patelni, a na środek wrzucić osuszone listki szpinaku. Smażyć mieszając, aż szpinak „zwiędnie”. Odstawić do przestygnięcia.
Twaróg i ser feta przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać przestygnięty szpinak, doprawić do smaku i wymieszać.Naleśniki smarować przygotowanym farszem i zwijać najpierw zakładając boki, a następnie w rulon.
Jajko rozbić do talerza i roztrzepać je widelcem. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą. Krokiety najpierw obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmażać na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
karola25
Weronika91
karola25