akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Naleśniki szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obłędnie zielone naleśniki ze szpinakiem. Jeśli znudziły Wam się już te tradycyjne, to polecam wypróbować ten przepis :)

Naleśniki szpinakowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki szpinakowe

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakowe

Przygotowywanie ciasta

Szpinak zmiksować blenderem do gładkości (mrożony należy rozmrozić!) Dodać wodę oraz mleko i zmiksować. Jajka krótko ubić mikserem, dodać sól oraz mieszankę szpinakową. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną i dobrze wszystko zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Ciasto pozostawić na około 20 minut. Po tym czasie wymieszać.

Smażenie

Naleśniki szpinakowe
Smażenie szpinakowych naleśników na patelni.

Na rozgrzaną patelnię, z niewielką ilością oleju wlewać porcję ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z serem feta lub twarogiem. Smacznego!