marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki szpinakowe z serkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Naleśniki są najłatwiejszym i tanim pomysłem na obiad,choć nie zaszkodzi użyć fantazji w przyrządzaniu posiłku,np w dodaniu naturalnych barwników do ciasta.

Naleśniki szpinakowe z serkiem

Składniki:

Naleśniki szpinakowe z serkiem

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka lub śmietanki 30%,
  • 100 g.mrożonego szpinaku,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej mineralnej,
  • 25 dag. tłuszczu do smażenia,
  • duże opakowanie serka "Filadelfia".

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakowe z serkiem
Szpinak wyjąć z zamrażarki i rozmrozić. Składniki na ciasto naleśnikowe ubić w dużej misie trzepaczką sprężynową, dodając m.in. szpinak jako jeden z ważnych produktów, a także trochę wody mineralnej gazowanej. Na patelni rozpuścić trochę tłuszczu z kostki i wlewać ciasto małą wazówką, rozprowadzając je po całej patelni. Smażyć z 1-2 min. z obu stron i zsuwać na odwrócony talerzyk. Następnie na plackach naleśnikowych rozprowadzić serek "Filadelfię" oraz zwinąć w koperty. Na patelni rozgrzać większą ilość margaryny i na skwierczący tłuszcz kłaść naleśniki z nadzieniem, choć można nawet jeść i bez powtórnego smażenia wedle upodobań. Koperty naleśnikowe podawać na półmisku lub od razu na płaskich talerzach po uprzednim odsączeniu.