Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Naleśniki szpinakowe z mąki orkiszowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki o intrygującym, zielonym kolorze, który powstaje bez sztucznych barwników, a dzięki szpinakowi. Co więcej, szpinak nie zmienia ich smaku.

Naleśniki szpinakowe z mąki orkiszowej

Składniki:

Naleśniki szpinakowe z mąki orkiszowej

 

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej tortowej typ 450
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy + odrobina oliwy do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 50 g szpinaku

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakowe z mąki orkiszowej

ETAP 1:

Naleśniki szpinakowe z mąki orkiszowej
Ciasto naleśnikowe wylewamy cienką warstwą na patelnię

Szpinak myjemy, osuszamy, wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy z mlekiem.

Przelewamy przez sito o małych oczkach, aby otrzymać jednolity płyn bez kawałków szpinaku. Dodajemy mąkę, jajko, sól i oliwę, blendujemy, odstawiamy na 15 minut.

Następnie ciasto mieszamy i smażymy na patelni - na lekko natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta.

ETAP 2:

Naleśniki szpinakowe z mąki orkiszowej
Gdy naleśnik będzie usmażony z jednej strony, przerzucamy go na drugą stronę

Gdy brzegi ciasta zaczną odstawać od patelni, przewracamy naleśnik na drugą stronę. Smażymy.

Usmażony naleśnik zdejmujemy z patelni, patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem, wylewamy kolejną porcję ciasta.

Tagi:

naleśniki