slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Złote naleśniki z farszem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na naleśniki w kolorze złota z farszem cukiniowo-twarogowym. Polecam na obiad z dodatkiem sałatki.

Złote naleśniki z farszem z cukinii

Składniki:

Złote naleśniki z farszem z cukinii

 

  • ciasto:1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

 

  • farsz: 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczki suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Złote naleśniki z farszem z cukinii
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy. aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut aby odpoczęło.

W tym czasie robimy farsz: cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy drobno a cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulkę razem z czosnkiem. Gdy cebulka zacznie się rumienić wkładamy na patelnię cukinię, przyprawiamy i razem smażymy, aż cukinia puści sok.

Odparowujemy nadmiar wody i dodajemy pokruszony twaróg. Przesmażamy chwilę razem i zdejmujemy z gazu.

Patelnię do smażenia naleśników rozgrzewamy i smażymy na niej cienkie naleśniki.

Na ciepłe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy. Smacznego.