BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 771]

Naleśniki inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam smaczne naleśniki, którym się nikt nie oprze. Kto raz popróbuje będzie prosić o więcej. Naleśniki z kapustą z grzybami oraz parówką.

Naleśniki inaczej

Składniki:

Naleśniki inaczej

 

  • Ciasto na naleśniki;
  • Mąka 2 szklanki,
  • mleko do 3 szklanek,
  • jajka 3 - 4 szt, ( w zależności od wielkości),
  • mielona kurkuma 1/2 łyżeczki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,

 

  • Farsz ;
  • parówki cienkie tyle ile nasmażymy naleśników,
  • kapusta kiszona 500 - 600 g,
  • cebula 1 szt,
  • pieczarki około 200 g,
  • olej 4 - 5 łyżek,
  • liście laurowe 3 szt,
  • ziele angielskie 5 - 6 ziarenek,
  • sól,pieprz do smaku,

 

  • Można zrobić z połowy porcji ,

Sposób przygotowania:

Naleśniki inaczej
Kiszoną kapustę jeżeli jest mocno kwaśna to przepłukać, pokroić zalać wodą, dodać przyprawy i dusić około 20 - 30 minut, dokładnie odlać wodę.

Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju do zeszklenia, następnie dodać obrane, starte na tarce ( grube oczka ) pieczarki, dusić około 10 minut,następnie dodać do ugotowanej kapusty i dokładnie wymieszać.

Składniki na ciasto zmiksować dodając kurkumę, szczyptę soli oraz pieprz mielony.

Z ciasta usmażyć naleśniki.

Na usmażone naleśniki rozłożyć kapustę z grzybami oraz obrane z osłonek podgrzane parówki.

Naleśniki zwinąć w rulony, przekroić pod skosem, lekko posmarować olejem i zapiekać

z obu stron na rozgrzanej patelni.

Naleśniki można również zapiec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.

Ja podsmażałam na rozgrzanej patelni.