Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Naleśniki pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam zapiekane naleśniki z serem i bakaliami. A jeszcze bardziej lubię takie pod pierzynką. Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 naleśników. Przepis na zrobienie w taki sposób naleśników, wzięłam z sieci.

Naleśniki pod pierzynką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Naleśniki pod pierzynką

Ciasto

Masa serowa:

  • ser tłusty - 620 g
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • rodzynki sułtanki - 1 garść
  • śmietana kwaśna - 1 łyżka

Zalewa :

Sposób przygotowania:

Naleśniki pod pierzynką
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i pozostałe produkty, zmiksuj ciasto. Smaż na rozgrzanym tłuszczu cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.

Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Smarować naleśniki masą, zwijać w rulony. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, układać naleśniki w spiralę.

Zalewa: Wybić jajka do miski, dodać cukier, dobrze ubić. Następnie dodać śmietanę, wymieszać. Zalewą zalać naleśniki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok.30 minut.

Podawać gorące. Smacznego !  
Naleśniki pod pierzynką
Z przygotowanych składników zrobiłam ciasto naleśnikowe
Naleśniki pod pierzynką
Na rozgrzanej patelni usmażono naleśniki
Naleśniki pod pierzynką
Naleśniki posmarowane masą serową zostaną zwinięte w rulon
Naleśniki pod pierzynką
Zwinięte dobrze naleśniki ułożyłam ścisło w tortownicy
Naleśniki pod pierzynką
Ułożone naleśniki w tortownicy zalać zalewą jajeczną