marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki w miodzie z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych smakuje niemal każdemu, kto lubi naleśniki.Nie wymagają trudu,ale warto czasem zrobić ich nieco więcej, by domownicy mogli się nasycić.

Naleśniki w miodzie z kokosem

Składniki:

Naleśniki w miodzie z kokosem

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jaj dużych,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 20 dag.margaryny do smażenia,
  • 3 pudełka serka" Filadelfia",
  • 100 g.wiórków kokosowych,
  • słoiczek płynnego miodu,np.spadziowego.

Sposób przygotowania:

Naleśniki w miodzie z kokosem
Z mąki, jaj, śmietanki, cukru, odrobiny soli oraz wody gazowanej ubić trzepaczką ciasto naleśnikowe. Na patelnię wkroić małą ilość tłuszczu i rozgrzać lekko, po czym wlewać małą chochelką ciasto na patelnię. Smażyć krótko z obu stron i zsuwać na odwrócony talerzyk. Nadziać placki naleśnikowe serkiem deserowym i zwinąć w rulony. Smażyć na większej ilości tłuszczu na rumiano, choć niekoniecznie. Zanurzać każdy rulonik w miodzie, a potem w wiórkach kokosowych wysypanych na głęboki talerz i podawać na ciepło lub zimno.

Tagi:

naleśniki