Sposób przygotowania:
Naleśniki z kurkami i pikantną marchewką
Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj wszystkie składniki tak, aby miały konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolej wody (za gęste) lub dosyp mąki (za rzadkie). Odstaw na chwilę, aby mąka napęczniała. Marchewki umyj dokładnie bez obierania, zostaw ok. 5 cm kawałki natki. Wrzuć na osolony delikatnie wrzątek i gotuj 5 - 8 minut. Wyjmij z wody i osusz. Umyte kurki wrzuć na rozgrzany tłuszcz, smaż chwilę na dużym ogniu. Dolej kilka łyżek wody, przykryj i duś ma małym ogniu ok. 10 minut. Na drugiej patelni rozgrzej nie za mocno oliwę i wmieszaj do niej łyżkę miodu. Uwaga, aby się nie przypaliło! Włóż osączone marchewki, otocz dokładnie w miodzie z oliwą, posyp mocno pieprzem i imbirem i piecz na małym ogniu ok. 10 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Do kurek dolej śmietany i duś na małym ogniu, już bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Upiecz naleśniki. Na każdy nałóż porcję kurek i złóż na ćwiartki lub zawiń w rulon. Na talerzach rozłóż sałatę, połóż na niej naleśnik i dołóż glazurowane marchewki. Danie gotowe.