Sposób przygotowania:
Naleśniki z brukselką i śliwką
Naleśniki usmaż wg mojego przepisu (http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/2010/12/nalesniki-zytnie-razowe.html) z tą tylko różnicą, że zamiast razowej żytniej mąki daj pełnoziarnistą pszenną. Brukselkę umyj i ugotuj na parze ok 16-17 minut. Możesz to zrobić w elektrycznym parowarze lub w specjalnym koszyczku, ewentualnie na sitku. Po 10 minutach gotowania dorzuć pozbawioną pestki i pokrojoną w ósemki śliwkę. Gdy minie odpowiednia ilość czasu, wyjmij z koszyczka/parowaru/sitka 14 brukselek i kawałki śliwki. Resztę zostaw pod przykryciem, aby nie wystygła. Wyjęte brukselki pokrój na ćwiartki. Obierz pieczarkę i pokrój na cienkie plasterki. Każdego naleśnika posmaruj na jednej połowie łyżeczką ricotty, ułóż na niej brukselkę, podgotowane kawałki śliwki, plasterki pieczarki. Oprósz pieprzem i złóż naleśnika na pół. To samo zrób z drugim naleśnikiem. Ułóż je w formie silikonowej lub w naczyniu żaroodpornym (wytłuszczonym lub wyłożonym papierem). Wierzch każdego naleśnika posmaruj odrobiną oliwy, ułóż kawałki sera lazur i posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez krótki czas, aż ser się dobrze roztopi, a pestki zaczną rumienić, czyli ok. 10-13 minut. Gotowe naleśniki podajemy z pozostałą brukselką oraz listkami bazylii dla ozdoby. Smacznego!
cherry