Sposób przygotowania:
Naleśniki z dżemem morelowo-brzoskwiniowym
1.Robimy ciasto naleśnikowe: do mąki dodajemy wodę , mleko, łyżkę oliwy, jajka i przyprawy, mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lejące. 2. Kawałek słoniny nabijamy na widelec - smarujemy patelnię , wylewamy ciasto i smażymy z obu stron. 3. Wykładamy naleśniki na talerz, smarujemy dżemem, zawijamy i delektujemy się. Jeśli w spiżarni nie macie dżemu, a nabraliście już ochoty na taki przysmak - można na prędce zrobić mus owocowy. Świeże morele i brzoskwinie (po 3-4 sztuki) kroimy w małą kostkę, zalewamy szklanką wody i gotujemy, aż owoce się rozpadną, a woda odparuje. Słodzimy do smaku, gotujemy jeszcze kilka minut i smarujemy naleśniki. Smacznego :)