Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Naleśniki z dżemem morelowo-brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodkie wspomnienie lata :)

Naleśniki z dżemem morelowo-brzoskwiniowym

Składniki:

Naleśniki z dżemem morelowo-brzoskwiniowym

 

  • Na ok. 20 naleśników potrzebujemy:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. mleka
  • 2 szklanki wody
  • 3 jajka
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli, cukru i gałki muszkatołowej
  • słonina do smażenia
  • duży słoik dżemu morelowo-brzoskwiniowego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z dżemem morelowo-brzoskwiniowym
1.Robimy ciasto naleśnikowe: do mąki dodajemy wodę , mleko, łyżkę oliwy, jajka i przyprawy, mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lejące. 2. Kawałek słoniny nabijamy na widelec - smarujemy patelnię , wylewamy ciasto i smażymy z obu stron. 3. Wykładamy naleśniki na talerz, smarujemy dżemem, zawijamy i delektujemy się. Jeśli w spiżarni nie macie dżemu, a nabraliście już ochoty na taki przysmak - można na prędce zrobić mus owocowy. Świeże morele i brzoskwinie (po 3-4 sztuki) kroimy w małą kostkę, zalewamy szklanką wody i gotujemy, aż owoce się rozpadną, a woda odparuje. Słodzimy do smaku, gotujemy jeszcze kilka minut i smarujemy naleśniki. Smacznego :)