Sposób przygotowania:
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Z obu cytryn wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, od razu polać sokiem z cytryny. Na suchą rozgrzaną patelnię rozsypać 3/4 szklanki cukru. Podgrzewać, aż się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić jabłka. Smażyć, co chwilę mieszając, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Jajka wbić do miski. Dodać do nich resztę cukru i cukier waniliowy, roztrzepać, lekko ubić. Dodać do tego szklankę mąki, rozmieszać. Wlać mleko i maślankę, wymieszać. Na koniec dodać resztę mąki i proszek do pieczenia, ponownie dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta (ok. 1- 1,5 chochli). Ciasto rozlać na brzegi. Jak ciasto się zetnie delikatnie odwrócić naleśnik na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia z obu stron. W ten sam sposób usmażyć kolejne naleśniki do wyczerpania ciasta. Na każdy naleśnik nałożyć porcję jabłek. Dowolnie je złożyć (ja złożyłam na pół i jeszcze raz na pół), oprószyć cukrem pudrem.