Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Naleśniki z nadzieniem z karmelizowanych z cukrem i sokiem z cytryny jabłek... Pyszne na deser lub jako słodka przekąska:)

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami

 

  • 2 cytryny
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Z obu cytryn wycisnąć sok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, od razu polać sokiem z cytryny. Na suchą rozgrzaną patelnię rozsypać 3/4 szklanki cukru. Podgrzewać, aż się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty. Do karmelu wrzucić jabłka. Smażyć, co chwilę mieszając, aż karmel się rozpuści, a prawie cały płyn odparuje. Jajka wbić do miski. Dodać do nich resztę cukru i cukier waniliowy, roztrzepać, lekko ubić. Dodać do tego szklankę mąki, rozmieszać. Wlać mleko i maślankę, wymieszać. Na koniec dodać resztę mąki i proszek do pieczenia, ponownie dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta (ok. 1- 1,5 chochli). Ciasto rozlać na brzegi. Jak ciasto się zetnie delikatnie odwrócić naleśnik na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia z obu stron. W ten sam sposób usmażyć kolejne naleśniki do wyczerpania ciasta. Na każdy naleśnik nałożyć porcję jabłek. Dowolnie je złożyć (ja złożyłam na pół i jeszcze raz na pół), oprószyć cukrem pudrem.
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Cukier roztopiony na suchej rozgrzanej patelni.
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Obrane i starte jabłka polane sokiem z cytryny i usmażone w karmelu.
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Porcja przygotowanego ciasta wylana na patelnię.
Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami
Porcja karmelizowanych jabłek ułożona na usmażonym naleśniku.