Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zapiekane polędwiczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwiczki wieprzowe zapiekane z warzywami w ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych. takie danie możemy podać na niedzielny obiad.

Zapiekane polędwiczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane polędwiczki

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mini marchewek
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 15 dag sera żółtego
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • Pieprz
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane polędwiczki

I

Zapiekane polędwiczki
Przygotowanie mięsa, oczyszczanie z błonek, krojenie oraz panierowanie i smażenia.

1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

II

Zapiekane polędwiczki
Przygotowanie ziemniaków, obranie pokrojenia oraz doprawienie i pieczenie.

2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.

III

Zapiekane polędwiczki
Przygotowanie warzyw

3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.

IV

Zapiekane polędwiczki
wyłożenie warzyw na mięso

4. Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.

V

Zapiekane polędwiczki
Przygotowanie sosu

5. Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.

VI

Zapiekane polędwiczki
po sypanie startym żółtym serem

6. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

7. Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

VII

Zapiekane polędwiczki

8. Gotowe.

9. Smacznego.