Sposób przygotowania:
Naleśniki z morelami
Przełożenie:
Morele dokładnie myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na średniej wielkości kostkę i dajemy do miski. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut by puściły sok, po czym dodajemy biały ser i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy.
Ciasto:
Do miski dajemy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek dajemy jajka i ostrożnie za pomocą miksera łączymy ze sobą składniki stopniowo dodając mleko. Gdy składniki dokładnie się połączą do ciasta dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy.
Na patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem i od razu podajemy.
Morele dokładnie myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na średniej wielkości kostkę i dajemy do miski. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut by puściły sok, po czym dodajemy biały ser i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy.
Ciasto:
Do miski dajemy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek dajemy jajka i ostrożnie za pomocą miksera łączymy ze sobą składniki stopniowo dodając mleko. Gdy składniki dokładnie się połączą do ciasta dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy.
Na patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoto.
Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem i od razu podajemy.