misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Naleśniki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, lekkie i cienkie naleśniki przełożone serem z morelami. Doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny.

Naleśniki z morelami Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Naleśniki z morelami

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z morelami
Przełożenie:

Morele dokładnie myjemy, osuszamy dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Każdą połówkę kroimy na średniej wielkości kostkę i dajemy do miski. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut by puściły sok, po czym dodajemy biały ser i mieszamy. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy.

Ciasto:

Do miski dajemy mąkę oraz szczyptę soli. Na środek dajemy jajka i ostrożnie za pomocą miksera łączymy ze sobą składniki stopniowo dodając mleko. Gdy składniki dokładnie się połączą do ciasta dodajemy rozpuszczone masło i dobrze mieszamy.

Na patelnie wlewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoto.

Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem i od razu podajemy.
Naleśniki z morelami
Umyte i osuszone morele dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek
Naleśniki z morelami
Owoce kroimy w średniej wielkości kostkę
Naleśniki z morelami
Pokrojone owoce posypujemy cukrem trzcinowym
Naleśniki z morelami
Do owoców z cukrem dodajemy biały ser
Naleśniki z morelami
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy
Naleśniki z morelami
Do miski dajemy mąkę szczyptę soli oraz jajka
Naleśniki z morelami
Ostrożnie miksujemy całość stopniowo dodając mleko
Naleśniki z morelami
Miksujemy na gładką konsystencję
Naleśniki z morelami
na patelni rozpuszczamy masło
Naleśniki z morelami
Do ciasta dodajemy rozpuszczone masło
Naleśniki z morelami
Na patelni do naleśników rozprowadzamy porcję ciasta
Naleśniki z morelami
Naleśniki smażymy z obu stron na złoto
Naleśniki z morelami
Usmażone naleśniki przekładamy przygotowanym wcześniej nadzieniem

Tagi:

naleśniki