Sposób przygotowania:
Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukiniiPrzygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy. Najlepiej odstawić ciasto na ok 1/2 godziny.
Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie musu z cukinii:
Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzącą wodą. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do rondelka przekładamy startą cukinię, sok i skórkę z cytryn oraz mniejsze pół szklanki wody. Przykrywamy rondelek pokrywką i mieszając od czasu do czasu dusimy na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy cukier do smaku. Miękką cukinię miksujemy na gładką masę.
Przygotowanie musu truskawkowego:
Umyte bez szypułek truskawki miksujemy na gładką masę. Mus truskawkowy możemy dosłodzić do smaku według uznania.
Etap końcowy:
Usmażone naleśniki przekładamy musem z cukinii i składamy naleśniki w chusteczkę. Układamy na talerzu.
Przed podaniem naleśniki polewamy musem truskawkowym i dekorujemy wiórkami czekolady i listkami melisy.