Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miałam do wykorzystania jeszcze sporo cukinii i wielką ochotę na naleśniki i tak oto powstał ten przepis jak dla mnie odkrycie sezonu. Pyszne zdrowe naleśniki z dodatkiem nasion pokrzywy z musem z cukinii z nutą cytryny polane musem truskawkowym.

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii

Składniki:

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii

na naleśniki:

  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • ok 1 i 1/2 szkl wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki nasion z pokrzywy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju do smażenia naleśników

na mus z cukinii:

  • 80 dag młodej obranej bez miąższu cukinii
  • 2 cytryny
  • 1/3 -1/2 szkl. cukru ( według uznania)
  • mniejsze pół szklanki wody

dodatkowo:

  • 40 dag truskawek (mogą być mrożone)
  • ewentualnie cukier do smaku
  • wiórki czekoladowe i listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii
Z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy. Najlepiej odstawić ciasto na ok 1/2 godziny.
Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie musu z cukinii:

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii
Do rondelka przekładamy startą cukinię sok i skórkę z cytryny

Obraną cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzącą wodą. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do rondelka przekładamy startą cukinię, sok i skórkę z cytryn oraz mniejsze pół szklanki wody. Przykrywamy rondelek pokrywką i mieszając od czasu do czasu dusimy na średnim ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy cukier do smaku. Miękką cukinię miksujemy na gładką masę.

Przygotowanie musu truskawkowego:

Umyte bez szypułek truskawki miksujemy na gładką masę. Mus truskawkowy możemy dosłodzić do smaku według uznania.

Etap końcowy:

Naleśniki z nasionami pokrzywy z musem z cukinii

Usmażone naleśniki przekładamy musem z cukinii i składamy naleśniki w chusteczkę. Układamy na talerzu.
Przed podaniem naleśniki polewamy musem truskawkowym i dekorujemy wiórkami czekolady i listkami melisy.