Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Naleśniki z parzonymi węgierkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ogarnęła mnie mania śliwkowania. Jem śliwki ze wszystkim i z mięsami i deserami do czego zachęcam wszystkich.

Naleśniki z parzonymi węgierkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z parzonymi węgierkami

 

  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • 0,5 kg węgierek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Naleśniki z parzonymi węgierkami
Składniki na ciasto rozrabiamy w naczyniu i odstawiamy na 15 min aby dojrzało. Śliwki przekrawamy nożem na trzy części aby powstały krążki. Do garnka wlewamy 2 łyżki wody i wrzucamy śliwki na moment aż woda zacznie parować. Mieszamy aby nie przywarły, po minucie gasimy palnik a garnek nakrywamy pokrywką aby owoce się zaparzyły ale nie ugotowały. Na patelni najlepiej bez tłuszczu smażymy naleśniki, jeszcze na ciepłe nakładamy porcję śliwek łamiemy na pół i posypujemy pudrem.
Naleśniki z parzonymi węgierkami
Umyte węgierki przekrawamy na trzy krążki.
Naleśniki z parzonymi węgierkami
Najpierw mieszamy mokre składniki i do nich dodajemy skórkę.
Naleśniki z parzonymi węgierkami
Na patelni najlepiej bez tłuszczu smażymy naleśniki.
Naleśniki z parzonymi węgierkami
Na odrobinie wody parujemy śliwki aby zmieniły swoją strukturę.