Sposób przygotowania:
Naleśniki z pomarańczą
Na początku przygotowujemy ciasto naleśnikowe, tradycyjnie mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem wodą, szczypta soli o odrobina oleju na jednolitą masą . Odstawiamy na pół godzinki. Po tym czasie smażymy cieniutkie nalesniki. Odstawiamy na bok.
Rodzynki moczymy we wrzatku.
Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, na patelni wlewamy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę cukru i w syropie przesmażamy pomarańcze by zmiękły. Studzimy chwilkę i mieszamy dokładnie, rozcierając z twarogiem. Z laski wanilli wyjmujemy ziarenka i mieszamy z 1 łyżką cukru, dodajemy do masy z twarogiem oraz dodajemy odsączone rodzynki.
Farsz wykładamy na nalesniki i przesmażamy je przed podaniem na masłeku, podajemy polane roztopioną gorzką czekoladą.
Rodzynki moczymy we wrzatku.
Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, na patelni wlewamy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę cukru i w syropie przesmażamy pomarańcze by zmiękły. Studzimy chwilkę i mieszamy dokładnie, rozcierając z twarogiem. Z laski wanilli wyjmujemy ziarenka i mieszamy z 1 łyżką cukru, dodajemy do masy z twarogiem oraz dodajemy odsączone rodzynki.
Farsz wykładamy na nalesniki i przesmażamy je przed podaniem na masłeku, podajemy polane roztopioną gorzką czekoladą.
edytaha
A.B.