Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Naleśniki z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Naleśniki można nadziewać serem, mięsem lub dżemem

Naleśniki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Naleśniki z powidłami śliwkowymi

 

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 25 dag powideł śliwkowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z powidłami śliwkowymi
Do miski wlać wodę, wsypać mleko w proszku, wymieszać. Następnie dodać jajko, sól, olej i cukier puder, zmiksować. Do wymieszanych składników wsypać przesianą mąkę, wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzaną patelnię nalewać porcje ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Usmażone naleśniki smarować powidłami śliwkowymi i zwijać w ruloniki lub składać w koperty.

Tagi:

jajko jajka