jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Tak przygotowane naleśniki można także posypać żółtym serem i zapiec. Jak podamy, wszystko zależy od gustów domowników. U mnie mąż woli z boczkiem, a dzieci z serem:).

Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • Pęczek koperku,
  • Sól do smaku,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia.
  • Farsz:
  • 1 mała główka wczesnej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 10 dag sera białego,
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 1 kostka rosołowa,
  • Olej do zrumienienia cebuli,
  • Dodatkowo do podania:
  • Około 200 g wędzonego boczku.

 

Sposób przygotowania:

Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą
CIASTO: Koperek siekamy. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta (poza koperkiem) i dokładnie miksujemy. Do gotowe ciasto dodajemy przygotowany koperek i ponownie, krótko miksujemy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki wylewając ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Na upieczone naleśniki wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie. Zwijamy w rulon). Naleśniki podajemy polane przysmażonym boczkiem. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i dusimy do miękkości. Gotową przyprawiamy do smaku. Jeśli woda nie odparowała kapustę odciskamy. Dodajemy do niej ser i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy naleśniki i rolujemy. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy. Gotowym polewamy przygotowane naleśniki. Podajemy.
Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą
Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekany koperek
Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą
Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia
Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą
Kapustę szatkujemy. Dusimy na cebulce do miękkości
Koperkowe naleśniki z wczesną kapustą
Składniki farszu dokładnie mieszamy. Doprawiamy