SUPERPRZEPIS

Piernikowe gofry

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Piernikowe gofry Więcej zdjęć (5)

Piernikowe gofry do pyszny świąteczny deser. W trakcie ich pieczenia unosi się po kuchni zapach piernika. Dodatkowo deser przygotowuje się szybko, więc na degustację nie trzeba długo czekać.

Składniki:

Piernikowe gofry

Składniki na 10 porcji (20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • Ok 2 szklanki mleka,
  • 3 duże jajka
  • 8 dag masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru do smaku,
  • 1 przyprawa do piernika (20 gram),
  • 1 łyżka płynnego, prawdziwego miodu,

DODATKOWO:

  • 6 pierniczków bez lukru,
  • Sezonowe owoce do podania ( np. granat, pomarańcza),
  • Rozmaryn, gwiazdki anyżu do dekoracji

KREM:

  • 300 gram serka mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Piernikowe gofry

ETAP 1

Piernikowe gofry
rozpuszczone masło studzimy

Masło rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 2

Piernikowe gofry
w misce umieszczamy składniki ciasta na gofry

Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąkę tortową, mąkę migdałową, miód, proszek do pieczenia, jajka, cukier, przestudzony tłuszcz oraz przyprawę do piernika.

ETAP 3

Piernikowe gofry
miksujemy składniki ciasta

Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 4

Piernikowe gofry
Porcje ciasta wylewamy rozgrzaną gofrownicę

Między czasie rozgrzewamy gofrownicę. Na rozgrzaną wylewamy porcje ciasta piernikowego. Gofry pieczemy do zrumienienia. Gotowe studzimy na kratce.

ETAP 5

Piernikowe gofry
Pierniczki dekoracji umieszczamy w misce i rozkruszamy

Pierniczki rozkruszamy. Pomarańczę kroimy w plasterki. Wyciągamy ziarenka granatu.
KREM: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem do białości. Ubite łączymy delikatnie z serkiem mascarpone.
Gotowy krem wykładamy na przestudzone gofry. Całość posypujemy pokruszonymi pierniczkami. Gofry dekorujemy owocami, anyżem, rozmarynem i podajemy.