zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Naleśniki z pysznym nadzieniem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

naleśniki mogą być na deser, kolację a nawet obiad

Naleśniki z pysznym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z pysznym nadzieniem

 

  • Nadzienie :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki płatków migdałowych + do dekoracji
  • 1 garść rodzynek
  • 1 nektarynka
  • 3 gruszki
  • kilka łyżek śmietany 12%
  • cukier do smaku

 

 

  • Polewa :
  • 25 g polewy mlecznej w drażetkach
  • 1 łyżka mleka 3/2 %

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pysznym nadzieniem
Nadzienie : Ser przełożyć do miski, rozgnieść go np. widelcem. Gruszki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sera. Nektarynkę umyć, usunąć pestkę i pokroić owoc w kostkę po czym wrzucić do sera. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać nadzienie. Śmietany ma być tyle aby masa nie była za sucha. Naleśniki : Do miski wlać mleko i napój, wbić jajka, dodać sól i wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać ciasto aby nie było grudek a potem wlać olej i znowu wymieszać. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki do wyczerpania się ciasta. Na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia, zawijać w roladki i układać na talerzu. Do rondelka wlać wodę, na rondelek postawić miseczkę. Do miseczki wsypać draże polewy, włączyć ogień i podgrzewać wodę na małym ogniu. Rozpuścić polewę, dodać łyżkę mleka i mieszać aż mleko połączy się z polewą. Gotową polewą polać naleśniki i posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.
Naleśniki z pysznym nadzieniem
najpierw przygotować nadzienie do nalesników
Naleśniki z pysznym nadzieniem
potem smażyć naleśniki do wyczerpania ciasta
Naleśniki z pysznym nadzieniem
na usmażone naleśniki kłaść porcje nadzienia
Naleśniki z pysznym nadzieniem
i zawijać naleśniki w roladki a potem polac polewą i posypac płatkami migdałowymi