mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Naleśniki z serem i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

naleśniki, mmm smaki dzieciństwa

Naleśniki z serem i dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z serem i dżemem

 

  • 1 litr mleka
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • dżem- u mnie truskawkowy
  • 250 g sera białego
  • zółtko
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i dżemem
Do naczynia wlewamy wodę, mleko, wsypujemy cukier i mąkę (początkowo tylko 3 szklanki) oraz wbijamy jajka. Wszystko to miksujemy dokładnie. Gdy masa będzie zbyt rzadka dosypujemy jeszcze mąkę (ja w sumie dodałam 4 szklanki). Lekko natłuszczamy patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Wylewamy cienką warstwę masy naleśnikowej i smażymy z obu stron na złoto. Ser: Miksujemy ser z żółtkiem i cukrem do momentu aż masa stanie się jednolita i żółta. Naleśniki smarujemy nadzieniem (serem, bądź dżemem) i składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak by powstały trójkąciki. Smacznego.
Naleśniki z serem i dżemem
Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Naleśniki z serem i dżemem
Czekamy chwilkę aż ostygną a potem smarujemy
Naleśniki z serem i dżemem
U mnie część była z pyszną i łatwą masą serową
Naleśniki z serem i dżemem
Zaś druga część z ulubionym, przez moje dzieciaki dżemem truskawkowym.