Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Naleśniki z serem i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klasyczne naleśniki z serem i powidłami.

Naleśniki z serem i powidłami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z serem i powidłami

 

  • 3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody
  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżeczka cukru wanilinowego

 

  • dodatkowo:
  • 350g twarogu półtłustego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kilka łyżek śmietanki 12%

 

  • powidła śliwkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i powidłami
Twarożek połączyć z cukrem, cukrem wanilinowym i śmietanką, aby masa była jednolita. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać proszek, sodę, jajka i stopniowo wlewać mleko i wodę mieszając całość mikserem. Do ciasta dodać kilka łyżek oleju. Na rozgrzanej teflonowej patelni z smażyć cienkie naleśniki. Posmarować częśc z nich serem waniliowym i powidłami.
Naleśniki z serem i powidłami
Ze składników rozmieszać ciasto, dodać do niego olej.
Naleśniki z serem i powidłami
Na teflonowej patelni wylewać cienką porcję ciasta.
Naleśniki z serem i powidłami
Naleśniki smażyć na złoto, przełożyć serem lub powidłami.