Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1692]

Zapiekane naleśniki z serem białym i masłem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne naleśniki z serem. Zapiekane w piekarniku z cukrem i masłem. Obłędne w smaku i bardzo chrupiące. Zróbcie, a będziecie zachwyceni.

Zapiekane naleśniki z serem białym i masłem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekane naleśniki z serem białym i masłem

Ciasto:

  • półtorej szklanki mleka
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • cukier do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

Nadzienie:

  • 30 dag sera białego tłustego
  • 1 żółtko
  • cukier do smaku
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru i na pół litra mleka)
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cukier według uznania
  • masło 82 % (około 1-2 łyżki)
  • domowa ulubiona konfitura (według uznania)

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z serem białym i masłem
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie nam ich około 12 sztuk, ale to zależy od naszej średnicy patelni.

2. Ser biały rozcieramy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

3. Patelnię smarujemy masłem. Wystudzone naleśniki smarujemy serkiem i składamy w kopertę i układamy na patelni.

4. Przełożone naleśniki posypujemy cukrem i wiórkami masła.

5. Następnie naleśniki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się rozpuszczenia masła i cukru.

6. Podajemy gorące z dowolną konfiturą.

Smacznego życzę.
Zapiekane naleśniki z serem białym i masłem
Naleśniki zapiekane w piekarniku z masłem i cukrem.