SUPERPRZEPIS

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami

Pyszne naleśniki na słodki obiad, deser czy podwieczorek. Z pysznymi pachnącymi truskawkami. Podsmażone na maśle, chrupiące, jednym słowem obłędne. Polecam.

Składniki:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami

Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • cukier trzcinowy do smaku
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy ( proszek )
  • 30 dag śmietany 18 %
  • cukier puder do smaku
  • 25 dag świeżych truskawek

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • masło 82 % do smażenia
  • cukier trzcinowy ( kilka łyżek )

Sposób przygotowania:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami

Wykonanie naleśników:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami
Z podanych składników wykonujemy ciasto i smażymy naleśniki.

Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki studzimy. Wyjdzie nam ich około 14 sztuk, ale to zależy od średnicy naszej patelni.

Przygotowanie nadzienia:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami
Z podanych składników wykonujemy nadzienie do naleśników.

Składniki na nadzienie przekładamy do miski i rozcieramy widelcem. Ser można zmielić, ja nie mieliłam, bardzo ładnie go utarłam. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki, następnie kroimy w małą kostkę.

Zawijanie:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami
Zimne naleśniki smarujemy nadzieniem i posypujemy truskawkami.

Każdy naleśnik smarujemy utartym serem, posypujemy pokrojonymi truskawkami.

Zawijanie:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami
Posmarowane naleśniki zawiajmy w rulony i odstawiamy.

Następnie każdy posmarowany serem naleśnik zwijamy w rulon.

Smażenie:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami
Następnie tak wykonane nalesniki obsmażamy z obu stron.

Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy naleśniki, posypujemy je cukrem trzcinowym i smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia się.

Podanie i rady:

Budyniowe naleśniki z białym serem i truskawkami
Tak wykonane nalesniki podajemy od razu po uzmażeniu. Smacznego.

Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 14 sztuk naleśników.
Mąkę z budyniem w proszku należy przesiać do ciasta.
Ser biały można zmielić.