WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1022]

Naleśniki z serem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki tradycyjne z pełnego mleka po usmażeniu posmarowane farszem z białego sera i posypane truskawkami, zwinięte w rulon.

Naleśniki z serem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z serem i truskawkami

 

  • 1 i 1/4szkl. mleka 3,2%
  • 1szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy do ciasta
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ok. 350 g sera białego półtłustego
  • 1 cukier waniliowy do sera
  • 1 łyżka cukru
  • świeże truskawki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem i truskawkami

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dosypać cukier waniliowy. Wbić jajko i wlać mleko. Zmiksować wszystko na jednolite ciasto. Na patelni naleśnikowej rozgrzewać po ok. 1 łyżce oleju i nalewać porcje ciasta. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron i przekładać na talerz. Ser przełożyć do miski. Wsypać cukier zwykły i waniliowy. Dokładnie rozmieszać.

Truskawki wy szypułkować i umyć i osuszyć. Naleśnik posmarować 1/3 sera i poukładać na nim truskawki. Jeśli truskawki są duże to pokroić je na połówki lub plasterki. Ja użyłam malutkich truskawek więc poukładałam je w całości.

Naleśnik zwinąć w rulon. Podobnie postąpić z pozostałymi naleśnikami. Naleśniki pokroić na połówki przed podaniem. Można też dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśnik posmarowany farszem serowym z nałożonymi truskawkami przed zwinięciem w rulon
Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśniki po usmażeniu i przełożeniu na talerz
Naleśniki z serem i truskawkami
Naleśnik w trakcie smażenia na patelni po przewróceniu na drugą stronę
Naleśniki z serem i truskawkami
Porcja ciasta naleśnikowego nalana na patelnię